بلاگ

ساز و کار های شناسایی و جلب مشارکت نخبگان بین المللی قرآن

عنوان: طراحی و پیشنهاد سازوکارهای شناسایی، جلب مشارکت و حمایت از نخبگان بین‌المللی (موردپژوهی نخبگان قرآنی)

پدیدآورندگان: عبدالحمید کاظمی

پیشینه تجربه‌های گران‌سنگ فرهنگی ایران در دهه‌های گذشته، نقش‌آفرینی آموزه‌های قرآنی در تربیت نسل جوان پس از انقلاب را به خوبی نشان می‌دهد. تربیت دینی سهمی بسزا در تحقق بسیاری از شاخصه‌های اخلاقی، معرفتی، معنوی و اسلامی جامعه داشته است. مطالعات تربیتی، روان‌شناختی و جامعه‌شناختی صورت گرفته درباره نخبگان دینی و نیز جایگاه اثربخش مطالعات قرآنی در پرورش و رشد قرآن‌پژوهان و دین‌شناسان و اسلام‌شناسان در سطح ایران و جهان در عین هم‌پوشی و تأکید نتایج یکدیگر، در مجموع تعیین‌کننده نقش عناصر قرآنی در تربیت دینی است. نقش نخبگان قرآنی در تربیت دینی، گرچه در تصور اولیه بیشتر در حیطه شناختی نمود دارد اما هر سه حیطه شناختی، گرایشی و رفتاری حاکم بر جامعه را به صورت عمیق تحت‌الشعاع خود قرار داده است. طرح حمایت از نخبگان قرآنی با هدف تسهیل، تعمیق و گسترش مراحل فرایند عملی تربیت دینی, به دلیل کارکرد اجتماعی «الگو و اسوه بودن»در میان تمامی سطوح اجتماع نقش‌آفرین بوده و با داشتن جایگاهی ممتاز در میان سایر عوامل مؤثر بر تربیت دینی، می‌تواند جامعه اسلامی را به سوی رشد و تعالی و ارتقای فرهنگ و اندیشه راهبری کند.

تربیت رشد و بالندگی و نیل به نخبگی قرآن‌پژوهان ابتدا و انتها و مسیری پیمایشی دارد. این طرح بر آن است تا با حمایت معنوی و مادی از افراد شاخص، توانمند و نخبه قرآنی، بستری مؤثر برای تعمیق و اصالت بخشیدن به مفاهیمی چون «خداباوری»، «خودیابی و خودباوری»، «اهتمام در کسب دانش و بینش»، «تفکر روشمند و خلاقیت»، «شجاعت در ابراز و اجرای نظرات» و «توانمندی راهبری دنیای پیرامونی» را در میان جوانان کشور ایجاد نماید. این مسیر پیمایشی  برخلاف نگرش رایج در جوامع غربی و مکتب نخبه گرایی که هدف از نخبگی را کسب قدرت و سلطه می‌داند به دنبال آن است که نخبگان قرآنی را به انسان‌های راهبر در جامعه مبدل سازد. متأسفانه سیطره فضای مجازی بر اذهان جوانان جامعه، آنها را به مصرف‌کنندگان ثابت خوراک‌های نامطلوب فرهنگی تبدیل کرده است. طرح حمایت از نخبگان قرآنی با ایجاد فضایی جذاب و بهره‌مندی از شاخصه‌های نوین علمی در صدد است جوانان را در مسیری رقابتی سالم و در عین حال مترقی با استانداردهای جهانی همسو با رهیافت‌های مطابق با استانداردهای جهانی، رهنمون سازد و آنها را به سوی بهترین و کارآمدترین مسیر ممکن برای رشد و اعتلاء هدایت نماید. این موضوع می‌تواند هویت دستکاری شده و جعلی که از طریق چیرگی رسانه، بر فضای فکری جوان تحمیل شده است، دوباره احیا سازد و افراد جامعه را به افرادی اثرگذار در سطوح مختلف جامعه مبدل سازد.

هدف کلان این پژوهش استفاده از ظرفیت‌ نخبگان برای جهت بخشی به توانمندی‌های سایر قشرهای فکری و فرهنگی جامعه از طریق طراحی سازوکار شناسایی، ساماندهی و بهره‌برداری از ظرفیت‌های نهادی موجود و طراحی نظام حمایتی از ایشان خواهد بود.

  1. تبیین و تدقیق اهداف شناسایی، جلب مشارکت و حمایت از نخبگان بین‌المللی قرآنی و ارائه چارچوبی برای طبقه‌بندی جامعه هدف؛
  2. احصاء و بهینه‌سازی سازوکار شناسایی نخبگان بین‌المللی قرآنی؛
  3. شناسایی و احصاء بسترها و سازوکارهای جلب مشارکت نخبگان قرآنی؛
  4. تهیه نگاشت ذی‌نفعان با رویکرد شناسایی ظرفیت‌ها و محدودیت‌ها؛
  5. تهیه بسته مشوق‌های پیشنهادی در جهت حمایت و استمرار مشارکت نخبگان

5-6.الگوی کاربردی معنویت نیایش محور

عنوان: الگوی  معنویت نیایش محور مبتنی برتجارب زیستی در عرصه بین الملل

پدیدآورنده: محمد مهدی احمدی فراز

واکاوی ها در عرصه بین الملل نشان می دهد يك ارتباط ونیاز   خاص  بین معنویت و  انسان امروز   وجود دارد  زیرا  معنویت روش مناسبی برای افزایش کیفیت زندگی ، معنادار ی رضایتمندی و سلامت اخلاقی و روانی وحتی سلامت جسمی  بشر امروز  است؛ پس چون  مردم جهان بیش از پیش به مسائل معنوی گرایش دارند، به همین دلیل بررسی علمی معنویت یکی از مباحث مهم محسوب می شود. پژوهش ها حاکی از این است که معنویت ارتباط مثبتی باخواستگاه انسان یعنی  سلامت جسمی ، سلامت روانی ، سلامت اخلاقی وسلامت اجتماعی  دارد. در نتيجه دستيابي به  تدوین آموزش كل نگر و موثر  معنویت نیایش محور در ارتباط چهارگانه  مبتنی برتجارب ، به منظور بهبود كيفيت تبلیغ روشمند موثر ضروری است.

طرح  شامل مراحل وفاز می باشد وباید بصورت موازی فعالیت برای هر دورا انجام داد  ، عناوین  کلی مراحل وفاز به اختصار عبارتند از:

مراحل

1طراحی فرایند الگوی معنویت نیایش محور: شامل انتخاب مخاطب ،انتخاب رابطین ، شناسایی نیاز، تنوع آموزشی واجرا……

2تدوین محتوایی الگوی معنویت نیایش محور: شامل نیازسنجی در ابعاد اخلاقی روانی معنوی ، تولید محتوا

3تدوین دوره آموزشی الگوی معنویت نیایش محور وشبکه سازی

فاز

فاز اول: نیاز سنجی  روانی معنوی اخلاقی در عرصه بین الملل

  • واکاوی منابع و بررسی متون شامل مقالات، کتب
  • نظرات خبرگان تبلیغ در بین الملل در راستای گزاره یابی ابعاد معنوی اخلاقی روانی
  • استخراج و تبیین مولفه ها و گزاره های مورد نیاز برای طراحی مولفه های تبلیغی در عرصه بین الملل

فاز دوم تدوین وطراحی الگو معنویت نیایش محور

  • تدوین  طراحی الگوی  مرتبط با شاخصه ها و گزاره های به دست آمده.

فاز سوم اجرای آزمایشی الگوی معنویت نیایش محور

  • اجرای آزمایشی توسط رابطین وآموزش دیده گان طرح
  • نهایی سازی طرح وآموزش

فاز چهارم  توسعه

  • باز آفرینی محتوا جهت توسعه بین الملل
  • تولید پادکست و دوره های مجازی
  • اهمیت دین و رشد معنوی در انسان در چند دهه اخیر به صورت فزاینده ای مورد توجه روانکاوان، روانشناسان، و متخصصان بهداشت و روان قرار گرفته است. پیچیدگی جامعه مدرن امروزی و مشکلات روزافزون زندگی ماشینی و تغییر شیوه ها و الگوهای زندگی در عصر فرا مدرن موجب شده است که نیازهای معنوی انسان در برابر خواسته ها و نیازهای مادی قد علم کنند و اهمیت بیشتری بیابد. هدف از پرداختن به معنویت نیایش محور و سلامت معنوي بخصوص دركشورهاي غربي آن است كه تاب آوري و احساس اميد و نشاط ، رضایتمندی ، معناداری ، تقويت شود .